Läs fler artiklar om massagestolar

Se topprankade massagestolar

Prova en massagestol i närheten

Massagestol Finder Quiz

Massagestolens historia - från början till nutid

I vilket land uppfanns den första massagestolen?

De första massagestolarna uppfanns i Japan i början av 1800-talet.

Designade för att efterlikna en mänsklig hands rörelser, använde dessa fåtöljer ett system av rullar och spakar för att skapa en masserande effekt.

Massagestolar växte i popularitet i början av 1900-talet när folk insåg fördelarna med massage.

Men det var inte förrän i mitten av 19-talet som massagestolar blev allmänt tillgängliga. På 1950-talet började företag som Panasonic och Sanyo serietillverka massagestolar, vilket gjorde dem mer överkomliga och tillgängliga för allmänheten.

Hur kom massagestolen till?

Vi får ofta frågan hur massagestolen egentligen kom till och varifrån de första modellerna kom. Det finns faktiskt inget enkelt svar på frågan. Först och främst bör vi kanske kort ta reda på var själva massagen kommer ifrån. Massageterapi går tillbaka tusentals år. Referenser kan hittas i olika antika skrifter runt om i världen, inklusive Kina, Japan, Indien, Egypten, Grekland och Rom.

massagestols historia

När uppfanns massage? 

Medan massagestolar bara dök upp under det senaste århundradet, har massage gamla rötter som går tillbaka tusentals år. Den första registrerade användningen av massage var i Indien 3000 f.Kr. I Indien sågs det som ett heligt medel för helande som hjälpte människor att förena sig med omgivningen, lindra smärta och läka skador och sjukdomar.


Utövandet av massage kom år 2700 f.Kr. Från Indien till Kina och ingick i den antika texten "Den gule kejsarens klassiska bok om internmedicin" som fortfarande används idag av professionella inom massageterapi och alternativmedicin. Texten behandlade ämnen som akupunktur, akupressur och örtmedicin.


Omkring 2500 f.Kr Massageterapi hittade sin väg till Egypten och avbildades till och med på gravmålningar. Egyptierna är krediterade för att ha uppfunnit zonterapi, en del av massage.


Kineserna kom till slut med massageterapi runt 1000 f.Kr. Till Japan, där en av de mest populära massageteknikerna, Shiatsu, utvecklades. Gamla japanska blocktryck visar människor som får massage.


Massage användes i dessa länder främst på grund av dess medicinska effekter. Det hjälpte människor att uppnå ett tillstånd av avslappning och harmoni som experter trodde skulle hålla infektioner och demoner borta. Som ett resultat användes massage för att läka alla typer av åkommor och utvecklades därmed till en stöttepelare i helande metoder.


Massageterapi är en form av alternativ medicin som har många hälsofördelar, såsom smärtlindring, skaderehabilitering, stresslindring, behandling av ångest eller depression, ökad avslappning och sänkt blodtryck. Vetenskapen har också visat fördelarna med endorfiner på systemet, och massage är bra för att stimulera din kropp att producera lyckohormoner.


Början på massagestolen som vi känner den

Massage har gått igenom olika stilar genom åren, från akupressur till olika former av zonterapi, som syftar till att stimulera specifika delar av fötterna eller händerna för att skapa en visceral effekt på kroppens olika organ och system. Ursprungligen verkar det som att Shiatsu var en av de äldsta formerna av massage.

Nedan är en skiss på en antik massagestol:

antik massagestol

Shiatsu försöker balansera kroppens energi för att föra kroppen i ett självläkande tillstånd. Genom att endast använda fingertopparna och ibland handflatorna använder Shiatsu detta punkttryck för att reglera det naturliga energiflödet så att kroppen kan läka sig själv.


Därifrån reste kunskapen om massageterapi jorden runt till USA. Efter att ha rest genom Asien och lärt sig om andra kulturers hälsopraxis, tog JH Kellogg, ja, spannmålsuppfinnaren, massageterapi till Amerika. Efter att denna information spridits över världen började innovationsprocessen. Sedan dess har nya massagevarianter tagits fram gång på gång och massagemottagarna kan välja mellan en rad olika varianter.


Uppfinningen av den elektriska massagestolen

Mekaniska massagestolar växte fram på 1950-talet och har hållit jämna steg med teknikens snabba utveckling sedan dess. Den första elektriska massagestolen designades av Nobuo Fujimoto 1954. Fujimoto gjorde flera prototyper av stolen av skrotmaterial innan han var nöjd med den slutliga designen av stolen.

Antik massagestol

Den ursprungliga massagestolen hade bara en "knådande" massagefunktion med hjälp av en enkel mekanism där massagekulorna rör sig upp och ner genom att vrida handtaget på sidan. Fujimotos uppfinning bröt den traditionella föreställningen att massage endast kan utföras genom att knacka och knåda mänskliga händer eller verktyg och blev en revolutionerande produkt.


Differentiering från traditionella massagestolar

Till skillnad från elektriska massagestolar är massagestolar ergonomiska och bärbara stolar som folk sitter på och sedan blir masserade och behandlade av en sjukgymnast. Stolsmassagen fokuserar på huvud, nacke, axlar, rygg, armar och händer. Massageterapeuter kan ge massage på plats i olika typer av miljöer tack vare stolens portabilitet, och klienterna behöver inte klä av sig för att få sådan massage. 


På grund av dessa två faktorer används ofta stolmassage i affärslokaler, vid evenemang för att skämma bort anställda, mässor, konferenser, företagsevent, etc.


Utvecklingen av den elektriska massagestolen

Med åren fick de andra varianterna fler och fler tekniska och optiska förbättringar. Efter uppfinningen tog det ytterligare 10 år för en speciell massagestol för tappmassage att komma ut på marknaden 1967.


Nästan ytterligare 10 år senare, 1975, kan massagens typ och styrka ställas in med en knapp. Fåtöljerna är också mindre klumpiga och skär en bra figur mellan de andra möblerna hemma tack vare deras ädla ovanmaterial som läder eller velour.


Under åren 1980-2000 tillkom allt fler funktioner. Förutom luftkuddar och möjligheten att göra om fåtöljen till en liggstol, blir nu även benelement för speciell vadmassage den nya standarden. 


2000-talets gryning av en ny tekniks tidsålder. Massagestolar innehåller allt fler avslappningsfunktioner och massageområdet som tidigare var mer benäget att hitta på ryggen blir större och större.


Fram till idag, år 2021, har de lyxiga massageassistenterna ”skruvats” mer och mer. Nyare interna elektroniska motorer och växlar byggdes in, som var speciellt utvecklade för att imitera en manuell handmassage. Idag har massagestolar vanligtvis en fjärrkontroll med vilken du kan ställa in typ, plats och intensitet för massagen. 


Moderna massagestolar är designade för att se ut som fåtöljer. Det finns många olika typer och märken, inklusive billiga fåtöljer i kontorsstil som går på batterier. 


Idag är Japan den största konsumenten av massagestolar, med vissa undersökningar som tyder på att över 20 % av japanska hushåll faktiskt äger en massagestol. Lustigt nog är den största massagestolstillverkaren faktiskt Kina.


Massagestolar skiljer sig markant i pris, stil och intensitet. Billigare enheter kan ofta bara vibrera medan premiummodeller har Shiatsu-funktioner och olika intensiteter.


Utvecklingen av fåtöljer från enkla vevsystem, som flyttar massagerullarna i ryggen, till datorstödda robotbaserade massagerullsystem, där sex eller fler olika massagestilar är förprogrammerade, har kommit långt. Massagestolar har ständigt utvecklats och har alltid antagit den senaste tekniken för att kunna erbjuda användaren en allt mer människoliknande massage.Erbjud nu de senaste innovationerna inom massagestolar S/L spårtekniksom sträcker sig ner till dina sätesmuskler, såväl som 3D- och 4D-rullar som kan tränga djupt in i dina muskler och skapa en skräddarsydd massageupplevelse. Det finns nu till och med fåtöljer som använder Bluetooth, pekskärm, tyngdlöshet och kroppsskanningstekniker för att erbjuda otroligt ljud och kontroll och personliga massageupplevelser. Tack vare den allt mer kompakta designen går det såklart att ställa upp fåtöljerna nästan var som helst hemma.


Moderna massagestolar är en imponerande blandning av den senaste tekniken och nya designfunktioner som är samordnade för att hjälpa dig att slappna av och njuta av en lugnande massage när du är på humör.


För mer information om alla funktioner som finns tillgängliga i massagestolar, se vår Rådgivare på. Om du har specifika frågor om massagestolar kan du ringa eller mejla oss på support@mustbuy.eu nå. Vi hjälper dig gärna att hitta den perfekta fåtöljen för dina individuella behov.


Du känner nu till massagestolarnas historia och kan, om du vill, använda några av de modernaste Produkter surfa på marknaden. Eller läs vår recension.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan publicering