Läs fler artiklar om massagestolar

Se topprankade massagestolar

Prova en massagestol i närheten

Massagestol Finder Quiz

Hur användbar är en massagestol? [Guide 2024]

Frågan om massagestolar är medicinskt användbara blir allt mer aktuell i takt med att fler och fler människor letar efter sätt att förbättra sin hälsa och sitt välbefinnande. Den här artikeln ger en omfattande titt på de potentiella medicinska fördelarna med massagestolar och belyser hur de kan hjälpa till att lindra smärta, minska stress och främja allmän hälsa.

Kort version av artikeln: 

massagestol erbjuder en mängd olika hälsofördelar som gör dem till en klok medicinsk investering. De kan hjälpa till att lindra smärta, slappna av muskler, förbättra blodcirkulationen, minska stress och främja sömn. Med hjälp av modern teknik erbjuder de ett praktiskt alternativ till traditionell massage. Även om de utgör ett säkert och bekvämt alternativ för många, är det viktigt att överväga säkerhetsöverväganden och individuella hälsotillstånd. Sammantaget är massagestolar ett effektivt komplement till förebyggande hälsovård och erbjuder en kostnadseffektiv, tillgänglig metod för att främja fysiskt och psykiskt välbefinnande. 

Video: Är massagestolar medicinskt användbara?

  

Aktuella studier som tyder på att massagestolar kan vara medicinskt användbara

1. Studien, publicerad i tidskriften Heliyon 2023, undersökte effekten av en massagestol på nacke- och axelsmärtor hos kontorsanställda. Resultaten visade att användning av massagestolen ledde till en signifikant minskning av smärtan. Det fanns en mätbar förbättring av trycksmärttrösklar, även om endast en liten ökning av livskvalitet observerades. Studien understryker därför effektiviteten hos massagestolar för att lindra nack- och axelsmärtor i kontorsarbete.

Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37767509/

2. 2020 års studie "Kliniska resultat och kostnadseffektivitet av massagestolsterapi kontra grundläggande fysioterapi hos patienter med ländryggssmärta" undersöker den medicinska effektiviteten och kostnadseffektiviteten av massagestolsterapi jämfört med klassisk sjukgymnastik hos patienter med ländryggssmärta. Den visar att massagestolar kan vara ett effektivt och billigare alternativ för att lindra ryggsmärtor, även om sjukgymnastik är överlägsen i vissa avseenden. Detta tyder på att massagestolar kan vara ett användbart komplement till den medicinska behandlingen av ryggsmärtor

Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32195952/

3. Studien "The effectiveness of Chair Massage on Stress and Pain in Oncology", publicerad 2021, undersökte effektiviteten av stolmassage för att minska stress och smärta inom onkologisk vård. Stolsmassage har visat sig avsevärt hjälpa till att minska stress och minska smärtnivåer. Detta har en positiv inverkan på vårdteamens dagliga verksamhet och stödjer hanteringen av arbetsstress och smärta inom onkologisk vård. Studien lyfter fram de medicinska fördelarna med massage som en stödjande åtgärd i stressiga och smärtsamma arbetsmiljöer

Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34484493/

4. Studien, "Massagestolsessioner: gynnsamma effekter på ambulerande cancercentersjuksköterskors upplevda nivå av stress, blodtryck och hjärtfrekvens", publicerad 2019, undersökte effekterna av massagestolssessioner på stressnivåer, blodtryck och hjärtfrekvens av sjuksköterskor vid öppenvårdscentraler för cancer . Resultaten visade en signifikant minskning av upplevda stressnivåer samt en minskning av systoliskt och diastoliskt blodtryck och hjärtfrekvens hos vårdgivarna efter massagestolstillfällena. Dessa fynd belyser den positiva roll som massagestolar kan spela för stressreduktion och hälsofrämjande i arbetsmiljöer med hög stress som onkologi

Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31322619/

 5. Studien "Clinical effects of using a massage chair on stress measurements in adults: A pilot randomized controlled trial", publicerad 2022, undersökte de långsiktiga effekterna av att använda en massagestol på stressfaktorer hos vuxna. Resultaten visade en trend mot minskning av serumkortisolnivåer och en signifikant minskning av DHEA-S-nivåer. Dessutom förbättrades deltagarnas upplevda hälsonivåer och depressionsfrekvens. Denna studie tyder på att massagestolar kan användas effektivt för att hantera stress

Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35339652/

Men är massagestolar generellt användbara?

Massage är nu väl etablerade inom komplementär och alternativ medicin.

Fördelarna med massage inkluderar:

 • Sänker stressnivåer samtidigt som du främjar avslappning
 • Förbättra immunförsvaret
 • Minskar smärta, stelhet och spänningar i muskler
 • förbättring av blodcirkulationen
 • Minskad hjärtfrekvens och blodtryck

Följande fördelar behöver ytterligare studier för att bekräfta de påstådda fördelarna.

Men flera studier har visat att massage också kan hjälpa till med följande problem:

 • ångest
 • dålig matsmältning
 • huvudvärk
 • Sömnlöshet orsakad av psykisk stress
 • Smärta i nedre delen av ryggen
 • symtom på nervösa störningar
 • Smärta i övre delen av ryggen och nacken


Viktigt: Trots sin positiva effekt är massage med massagestolar inte avsedd att ersätta vanlig medicinsk behandling.

 

Möjlig smärtlindring och muskelavslappning


En viktig fördel med massagestolar är deras imponerande förmåga att ge smärtlindring och muskelavslappning. Genom riktade massagerörelser kan du lindra spänningar i kritiska områden som nacke, rygg och axlar. Detta är särskilt fördelaktigt för personer som lider av kronisk smärta. Tekniken inbyggd i massagestolar gör att specifika smärtpunkter kan behandlas med variabel intensitet, vilket ger anpassad lindring. Genom regelbunden användning kan användarna uppleva en betydande minskning av obehag och en förbättring av deras rörlighet.


Möjlig förbättring av blodcirkulationen


Massagestolar främjar aktivt blodcirkulationen genom sina speciella massagerörelser. Förbättrad blodcirkulation är avgörande för regenerering och läkning av kroppen. Det transporterar syre och näringsämnen till muskler och organ mer effektivt, vilket bidrar till snabbare återhämtning från muskelskador och minskar trötthet. Dessutom kan en god blodcirkulation minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och bidra till det övergripande hälsofrämjande.Möjlig avstressning och psykiskt välbefinnande


I vår snabba och ofta stressiga värld är förmågan att effektivt hantera stress avgörande för mentalt välbefinnande. Regelbunden användning av en massagestol kan avsevärt bidra till att minska stress. Massagens avslappnande effekter stimulerar frisättningen av endorfiner, kroppens naturliga "må-bra"-hormoner, som förbättrar humöret och minskar ångest. Detta hormonella svar kan också bidra till förbättrad mental hälsa på lång sikt.


Möjligt främjande av sömn


Den avslappnande effekten av massagestolar har också positiva effekter på sömnkvaliteten. Många användare rapporterar en förbättring av deras sömnmönster efter vanliga massagesessioner. Avslappnande muskler och minskad stress och ångest skapar idealiska förutsättningar för en fridfull och vilsam sömn. Detta är särskilt viktigt eftersom god sömn spelar en grundläggande roll för allmän hälsa och välbefinnande. Massagestolar kan därför erbjuda en effektiv, icke-medicinsk lösning på sömnproblem.

Vi erkänner: Massagestolar var inte riktigt vettigt på länge

Massagestolar har upplevt en rejäl boom de senaste åren. 

Speciellt under Corona-bröllopet, när man inte kunde gå till en massör, ​​var det många som tog till en massagestol. 

Men vissa människor tycker inte mycket om massagestolar. 

Med goda skäl, för under lång tid kunde massagestolar inte ens på distans konkurrera med en riktig massage. 

Sådana klassiska massagestolar erbjöd vanligtvis bara ett program som passar alla.

Moderna massagefåtöljer från märken som NAIPO eller ASPRIA kan å andra sidan skanna kroppar och kan justeras individuellt. 

De erbjuder till och med funktioner som en vanlig massage inte kan erbjuda: 

Tyngdpunktsnollfunktionen. 

Zero Gravity betyder "viktlöshet". 

I denna position förs ryggraden i ett läge där den faktiskt bara kan föras ut i rymden. 

På så sätt avlastas ryggraden kraftigt.

2. Medicinsk effektivitet av massage: Det medicinska samfundet inser att massage spelar en viktig roll för att återhämta och förebygga fysiska åkommor. I detta sammanhang har massagestolar utvecklats avsevärt. Moderna modeller kan imitera traditionella massagetekniker som tryck-, knådnings-, knacknings- och rullmassage. Denna tekniska innovation gör att massagestolar kan bidra till sjukgymnastik och allmänt välbefinnande genom att göra professionella massagetekniker tillgängliga i hemmet.

3. Personalisering och teknik: Den senaste generationen massagestolar kännetecknas av avancerade funktioner som kroppsskanningar, som möjliggör individuell behandling anpassad efter användaren. Denna personalisering förbättrar inte bara massageupplevelsen, utan ökar också massagestolarnas medicinska effektivitet. Genom att anpassa sig till specifika kroppsdimensioner och former kan stolen specifikt möta individuella behov och klagomål.

4. Användningsområden: Massagestolar är särskilt lämpliga för personer med specifika hälsoproblem som muskelspänningar eller hårdhet. Användningen av dessa stolar bör dock alltid skräddarsys efter din personliga situation och i enlighet med medicinsk rådgivning. Tack vare denna individuella anpassning kan massagestolar erbjuda ett effektivt stöd i hälsohantering.

5. Ytterligare välbefinnande funktioner: Många massagestolar erbjuder ytterligare funktioner utöver standardmassagen som ökar välbefinnandet. Dessa inkluderar ljudstimulering, infraröda värmare och den innovativa tyngdkraftsfunktionen. Dessa ytterligare funktioner hjälper till att skapa en komplett avslappningsupplevelse genom att stimulera sinnena, främja djup avslappning och förbättra blodcirkulationen.

6. Holistisk effekt: Massagestolar erbjuder en holistisk effekt genom att hjälpa till att lindra fysiskt obehag samt minska stress. De möjliggör regelbundna behandlingar från bekvämligheten av ditt eget hem, vilket gör dem till en praktisk lösning för pågående avslappning och smärtlindring. Detta holistiska tillvägagångssätt stöder inte bara fysisk hälsa, utan bidrar också till mentalt välbefinnande.

7. Medicinska råd: Trots de många fördelarna med massagestolar är det viktigt att överväga användningen av dem i samråd med medicinsk rådgivning, särskilt om det finns redan existerande hälsoproblem eller skador. Expertråd kan säkerställa att massagestolen används på ett klokt sätt som ett komplement till medicinsk behandling och att specifika hälsobehov tillgodoses på lämpligt sätt

 

Allt är annorlunda idag: varför moderna massagestolar är vettiga

Många tekniska saker har genomgått en storslagen utveckling de senaste åren. 

Förutom artificiell intelligens kan du numera göra nästan allt med din smartphone. 

Och samma utveckling kan observeras med massagestolar. 

Under tiden har massagestolar mognat till den grad att de kan skanna kroppar, anpassa sig individuellt och erbjuda funktioner som en riktig massör inte kan erbjuda. 

Som tidigare nämnt har flera studier visat på de positiva effekterna av massage.

 

Från vilket prissegment är massagestolar vettigt?

Bra massagestolar börjar på cirka 700 €

Se också till att köpa en fåtölj från ett märke med mycket erfarenhet inom området.

Vi rekommenderar också att du kontrollerar kundrecensioner och helst testar den önskade massagestolen i förväg. 

Undantag är kända för att bekräfta regeln, men ett dåligt köp kan ge mer spänning än lättnad.

Detta inkluderar krångliga returer och extra kostnader. 

 

Vilka är skillnaderna mellan "riktiga" massörer och massagestolar?

Förutom den uppenbara skillnaden mellan en massage utförd av en människa och en som utförs av en maskin, finns det andra aspekter som gör de två sakerna olika: 


 • restid: Att besöka en massageterapeut kräver restid, vilket också kräver förmåga att resa (antingen din tid eller terapeutens om de kommer till dig). För att nå din massagefåtölj behöver du kanske bara gå till rummet bredvid där den för närvarande finns.
 • interpersonell: Även om du försöker hårt är det osannolikt att du kommer att kunna utveckla en djup personlig relation med din massagestol.
  Om du berättar för en massagestol om din dag, kommer den inte att kunna svara meningsfullt.
  Många långtidskunder hos massageterapeuter förblir lojala mot dem på grund av den koppling de bildar med sin terapeut, vilket kan lägga till de fysiska fördelarna med en massage som redan är märkbara.
 • Multitasking färdigheter: Du kommer inte att kunna få mycket gjort under din massagetid, särskilt om du ligger med ansiktet nedåt på massagebänken.
  Multitasking är omöjligt här.
  Och att ägna sig åt annan aktivitet under massagen, t.ex. B. Att prata i telefon skulle vara både distraherande och respektlöst för den som masserar dig.
  Å andra sidan, om du har en massagestol hemma kan du göra flera saker samtidigt som du sitter på den genom att läsa, arbeta, ringa telefonsamtal, titta på TV, lyssna på en ljudbok eller göra ett korsord.
 • Pålitlighet: Massageterapeuter är människor som vi alla; de är föremål för samma mänskliga svagheter som vi alla, inklusive möjligheten att flytta bort, gå i konkurs, bli skadad eller bara ha en dålig dag.
  Effektiviteten av en massage, eller din njutning av den, eller till och med din förmåga att överhuvudtaget få en massage, kan påverkas negativt av ovanstående problem.
  En massagestol är däremot alltid redo att användas; även om mindre reparationer behövs, kan professionella tekniker få igång din massagestol igen på några minuter efter att ha mottagit de nödvändiga delarna.
 • Prissättningen: "Kostnaden per massage" i en massagestol är mycket lägre jämfört med frekventa besök hos en massageterapeut.

Massagestolar har blivit allt populärare de senaste åren.

Dessutom kan du välja finansiering för att minska kostnaden för att köpa en massagestol.

Detta är ett alternativ som ofta inte är tillgängligt för engångstjänster som en personlig massage.

 

Slutsats

Massagestolar har upplevt en utmärkt utveckling de senaste åren. 

Du kan nu imitera olika massagetekniker, skanna kroppen och till och med ha funktioner som en riktig massör inte kan erbjuda. 

Förutom bevisade fördelar med massageterapi, finns det fortfarande ett behov av fler studier för att bekräfta de påstådda fördelarna.

Ändå kan man numera säga att massagestolar verkligen är vettiga i hemmet.

 

Källor: 

 1. Massageterapi: Vad du behöver veta. Nationellt centrum för komplementär och integrativ hälsa. https://www.nccih.nih.gov/health/massage-therapy-what-you-need-to-know. Tillträde 22.7.2022-XNUMX-XNUMX
 2. Vad du kan förvänta dig vid din massagesession. American Massage Therapy Association. https://www.amtamassage.org/find-massage-therapist/what-to-expect-at-massage-session/. Öppnad 22.7.2022-XNUMX-XNUMX
 3. Goldman L, et al., red. Komplementär, alternativ och integrativ medicin. I: Goldman-Cecil Medicine. 26:e uppl. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Tillträde 22.7.2022-XNUMX-XNUMX

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan publicering