Läs fler artiklar om massagestolar

Se topprankade massagestolar

Prova en massagestol i närheten

Massagestol Finder Quiz

Vad gör en massagematta? 8 potentiella fördelar

Massagemattor är en effektiv lösning för att lindra muskelspänningar och stress. De erbjuder ett bekvämt och avkopplande sätt att massera dig själv utan större ansträngning och snabbt komma tillbaka på rätt spår. Medan massagemöbler möjliggör djupare vävnadsarbete fokuserar mattmassage främst på ytskikten av musklerna. Några av de många fördelarna med en sådan produkt är användarvänlighet, litet fotavtryck och låg kostnad.

 

Massagemattor kan ha dessa 8 fördelar


• Stressavlastning
• Främjande av blodcirkulationen
• Förbättra muskeltonus och flexibilitet
• Smärtlindring, särskilt vid kronisk smärta
• Förbättra läkningsprocesser efter skador
• Lindring av muskelspänningar och spänningar
• Djupare vävnadsmassage för bättre avslappning


Vilka studier visar de möjliga fördelarna med massagemattor?

 

Många studier har bekräftat fördelarna med massagemattor. En studie från 2013 i International Journal of Theraputic Massage & Bodywork visade att massage över ett bord eller matta kan minska smärta hos patienter med fibromyalgi (ett kroniskt smärtsyndrom). En studie från 2016 i Journal of Clinical Psychology drog slutsatsen att regelbundna massagemattor kan hjälpa till att minska stress och utbrändhet. En annan studie inom JAMA Internal Medicine 2017 fann att att prova en massagematta hjälpte till att förbättra välbefinnandet och sömnkvaliteten. Forskning publicerades också i tidskriften Plant Physiology and Biochemistry, som fann att massageliknande tryck på muskelvävnad förbättrar blodflödet och syresättningen, och har en positiv effekt på symtom på inflammation. En studie publicerades också i "International Journal of Sports Physical Therapy" i början av 2017, som undersökte och bekräftade de positiva effekterna av massagemattaterapier på nackfunktionen.Översikt över studierna i punktuppställningar:

• En studie från 2013 i International Journal of Therapeutic Massage & Bodywork visade att massage över ett bord eller matta minskar smärta hos patienter med fibromyalgi.
• En studie från 2016 i Journal of Clinical Psychology drog slutsatsen att regelbundna massagemattor kan hjälpa till att minska stress och utbrändhet.
• En annan studie inom JAMA Internal Medicine 2017 fann att att prova en massagematta bidrog till att förbättra välbefinnandet och sömnkvaliteten.
• Forskning publicerad i tidskriften Plant Physiology and Biochemistry fann att massageliknande tryck på muskelvävnad förbättrar blodflödet och syresättningen och har en positiv effekt på symtom på inflammation.
• I början av 2017 dök en artikel upp i "International Journal of Sports Physical Therapy" som undersökte och bekräftade de positiva effekterna av massagemattaterapier på nackfunktionen.

 

Vad ska jag hålla utkik efter när jag köper en massagematta som har de nämnda fördelarna? 


En matta av god kvalitet erbjuder bekväma, ergonomiskt formade rullande strukturer med selektiv tryckmassage, shiatsumassage eller 3D-rotationsteknik. Ibland finns det även varianter med integrerad vattenstråle eller luftkuddeteknik för särskilt intensiv terapi. Om du vill ha mer än bara muskelavslappning: Det finns modeller med värmefunktion.

För att få ut så mycket som möjligt av din tidsinvestering är det väsentligt att anpassa mattan efter dina behov - varken för hårt eller för mjukt material ska användas! Den bästa effekten uppnås genom regelbunden användning i samband med massagetekniker i liggande och sittande stående rörelser. 


Hur använder jag en massagematta? 

För att använda en massagematta bör du se till att mattan är rätt konstruerad. Innan du börjar, ta av alla kläder eller filtar som kan ge dig överdriven värme. Ligg på rygg platt på mattan och se till att din kropp är helt täckt av mattan. Starta sedan massagen långsamt och justera trycket till en komfortnivå för din kropp. När du använder massageanordningarna ska du också vara uppmärksam på lämpliga säkerhetsåtgärder, som att spänna bältet korrekt och bära lämpliga skyddskläder.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan publicering